Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Za one koji su u dužoj i intimnoj vezi, seksualno testiranje (u Americi poznato kao sexting = sex testing) je jedan od načina na koji međusobno šaljete erotske,sočne poruke i slike, preko modernih sredstava komunikacije. Ponekad međutim, sexting može biti neželjan i ne dobrodošao, čak iako je to od onoga sa kim ste u vezi. Šta da radite ukoliko je neko sa kim ste u nekoj vrsti veze previše zanesen sa seksualnim testiranjima preko mere vašeg ukusa? Šta ako je osoba koja vas seksualno testira je prijatelj, kolega, ili potpuni stranac koji vas ne pušta na miru?

1. Ko vas testira? Ponekad običan flert može da evoluira u nešto potpuno nastrano, iako nikad niste želeli da u tom pravcu ode. Pre nego krenete u bilo kakvu vrstu akcije, utvrdite izvor odakle vam to dolazi. Sledeći primeri mogu da ukazuju na to:

 • Počeli ste da četujete preko Facebook – a i odjednom vaš poznanik želi da ode na viši nivo. Mogli bi ste se osetiti neprijatno i nelagodno zbog toga što vas može prestraviti činjenica da vaš fb prijatelj smatra za shodno da bude eksplicitan.
 • Možda vaš partner želi da podgreje atmosferu u vašoj vezi/braku, ali je vama to malo degutantno.
 • Novi partner ovaj vid komunikacije možda koristi kako bi vas zaveo ili možda čak i impresionirao.
 • Možda čak običan prijateljski gest može vašem kolegi ili čak običnom poznaniku da pruži pogrešan signal za njegovo seksualno testiranje.
 • Neko ko vam se ne dopada a ko slučajno ima vaš broj telefona. Možda ste u prošlosti neuspešno izašli jednom ili jednostavno osoba koju poznajete jedva površno, želi da na taj način dopre do vas.
 • Da li ste primili nepristojnu poruku ili fotografiju sa nepoznatog broja? Najbolje rešenje je blokirati pošiljaoca takvih poruka.

2. Utvrdite zašto vas ovo uznemirava. To bi mogao da bude izvor poruke, kao na primer od prijatelja ili poznanika radije nego od ljubavnika/ce. Vaša osećanja su bitna ali takođe je važno da budete sigurni da ne reagujete preterano na poslate poruke koji mogu da budu obični gestovi privlačnosti ili velike simpatije upućene vama.

3. Zamolite pošiljaoca nepristojnih poruka i slika da prestane dalje sa njihovim slanjem. Prvi korak koji bi pomogao da vas neko ostavi na miru je da uputite jednostavnu molbu da se prestane sa ovakvim tipom komunikacije. Postoji mogućnost da oni jednostavno nisu ni bili svesni da vas ovakav vid komunikacije uznemirava i ljudi sa zdravim razumom će vam se izvinuti na takvom ponašanju i ostaviti vas dalje na miru. Očigledno utvrđivanje kako da poručite zahtev mogao bi biti malo težak, pogotovo ukoliko želite da zamolite nekome ko vam se dopada kao osoba, kao što je prijatelj ili kolega da prestane da vas testira. Ovde su neki od načina kako da najbezbolnije to saopštite:

 • Pošaljite poruku na neki od online metoda. Imajte na umu da ih prvi put pitate tako nešto. Mogli bi ste uzvratiti na poruku na fejsbuku kao na primer “Odvratno, ne hvala!” ili “moja mama (supruga, deca, i sl.) čitaju moje poruke, tako da verovatno ne bi trebalo da mi šalješ ovakve stvari.”
 • Preuzmite mnogo direktniji pristup i nazovite osobu i recite joj da se osećate nelagodno sa ovakvim porukama i radije bi ste govorili prljavštine lično ili joj samo recite da ovakav način nije vaš stil.
 • Ukoliko se ne osećate nelagodno da joj saopštite ovo u oči pozovite tu osobu na ručak. Održavajte razgovor laganim i zabavnim, ali vodite računa da vas ta osoba razume kao nekog ko se oseća nelagodno prilikom seksualnog testiranja. Vi ne želite da potpuno ponizite osobu koja vas uznemirava. Kao dobro objašnjenje može da posluži činjenica da stvari koje se tiču intime trebalo bi da budu samo u toj sferi, da budu sročene samo lice u lice.
 • Ukoliko su poruke tj. fotografije preteće po vas u bilo kom vidu samo je blokirajte i prestanite bilo kakav dalji vid komunikacije.

4. Blokirajte pošiljaoca ukoliko on ne namerava da prestane da vas uznemirava. Čak i ukoliko je reč o vašem partneru, ukoliko on ne želi da prestane sa slanjim nepristojnih poruka i fotografija, tada je vreme da koristite vaše opcije za blokiranje.

 • Blokirajte ga ili ga očistite sa vaše liste prijatelja sa Facebook – a, Twitter ili bilo koje drugog vida društvenih mreža. Vi ne morate da preduzmete tako drastičan korak (ukoliko to ne želite da uradite), ali možete da sakrijete njegove poruke i postove na vašem profilu.
 • Blokirajte vaš telefonski broj. Kontaktirajte       vašu mrežnu kompaniju i zamolite da broj te osobe bude blokiran. To može da iziskuje određene troškove ali ukoliko želite zaista da blokirate tu osobu i da prekinete način na koji ona može da dopre do vas to bi možda moglo da bude jedino rešenje.