Lični oglasi Šta su lični oglasi? Tradicionalno, to su reklame koje osoba oglašava u novinama. Lični oglasi su slični klasifikovanim po tome što traže nešto određeno, ali su ipak više intimne prirode, npr. traženje veze, usputnog seksa ili prijateljstva.

Od pojave interneta, lični oglasi su dobili potpuno novo značenje sa online sajtovima za upoznavanje koji pružaju priliku da upoznate mnogo više ljudi nego što biste mogli preko oglasa u lokalnim novinama.

Većina ličnih oglasa uključuje kratak opis osobe koja postavlja oglas, kao i objašnjenje kakvu interakciju traže.

Šta uraditi, šta izbeći, šta ne smeš izbeći

Treba li da spomeneš svoje hrkanje ili krvrgava kolena? Jedna žena nam je ispričala kako je upoznala sadašnjeg muža.

“Pre 12 godina, usudila sam se i napisala lični oglas. Upoznati muškarca bez da izađeš iz kuće? Šta je najgore što može da se desi? Napisala sam oglas promišljeno. Razmotrila sam svaku reč. Završen tekst pokazivao je moj stav u tom periodu- kombinaciju “Moraš da igraš da bi dobio” i “Hej, što da ne?”. Upoznala sam svog sadašnjeg muža. Da li mi se posrećilo? Naravno. Ali pripremila sam čitav put.”

  1. Daj sebi podstek

Stavi karmin. Ili kaubojski šešir. Ili obuci tvoju najbolju majicu i najelegantnije cipele. Pusti svoj omiljeni CD. Podstrek koji čini da se osećaš duševno, energično i očaravajuće pomaže ti da nađeš prave reči za svoj oglas.

  1. Izaberi dobru fotografiju

Stavi svoju najbolju fotografiju ako koristiš upoznavanje preko interneta. Ako mu/joj se sviđa fotka, pročitaće oglas.

  1. Budi deskriptivan/na

Ako je u pitanu štampani oglas, izbegavaj hvaljenje svog izgleda dubioznim tvrdnjama kao što je “ličim na Šeron Stoun/Džordža Klunija.” Ja sam započela svoj oglas sa “Spisateljica kestenjastih očiju, sa oblinama, fit (sa lepim ramenima). “ Moj muž kaže da je bio privučen mekim opisom i čudnim poverenjem u tvrdnju. Želela sam da privučem muškarca koji ceni suptilnost.

  1. Pokaži svoju ličnost, nemoj je napisati

Kreiraj ličnost i tvoj oglas će štrčati. Umesto da tvrdiš da si duhovit/a ili obrazovan/a ili brižan/na, pokaži to. Koja su tvoja interesovanja? Slike? Koje? Tvoja bašta? Zašto? Pokušaj da napišeš oglas koji se sastoji od tvog omiljenog filmskog dijaloga ili liste likova iz filmova ili knjiga. Tvoja suština će zasijati iz detalja. Budi poseban/na. Budi izenađujuć/a. Žena koju poznajem maznula je momka time što je opisala svoj idealan posao kao kombinaciju cirkuskog izvođača i arheologa.

  1. Izbegavaj otrcane i uopštene fraze

Nemoj da “uživaš u finim večerama” ako voliš roštilj, nemoj da “uživaš u filmovima” ako voliš isključivo komedije.

  1. Uključi osnovne informacije

Navedi svoje godine i okupaciju, da li imaš decu, da li tražiš zabavljanje ili životnog/u partnera/ku.

  1. Budi iskren/a

Nemoj lagati o godinama- ili bilo čemu drugom. Ako imaš 42 ali izgledaš kao da imaš 32, reci (ili pusti da slika priča umesto tebe). “Srednje 30-e” ili “rane 40-e” su ok.

  1. Izađi iz svojih okvira

Ako ne znaš zasigurno da želiš da upoznaš isključivo recimo zubara nepušača/fitnes instruktorku, smanji listu kriterijuma koje mora da ispuni. Moj oglas je tražio muškarca “finansijski stabilnog, zgođušnog, koji zna da pleše sporo, da me zasmeje, čita između redova.”

  1. Budi pozitivan/na

U pitanju je ljubav, ne operacija mozga. Možeš da preradiš oglas. Možeš ga napisati ponovo.