Afrodizijaci Kažu “ono si što jedeš”, jer ono što jedeš direktno utiče na tvoje telo i funkcije. Hrana koju konzumiraš ima direktan uticaj na tvoj seksualni život, moždanu hemiju, energiju i nivo stresa. Neka hrana ima psihoaktivna svojstva, druga uzbuđuje jer je psihološki sugestivna, a neka zapravo može povećati dotok krvi u genitalije. A čak i ako nema sav taj efekat afrodizijaka, bar je zdravo i činiće vam dobro!

Špargla – Engleski travar iz 17.veka, Nikolas Kulpeper, napisao je da špargla “raspaljuje požudu kod muškaraca i žena”. U 19. veku u Francuskoj, mladoženjama su se služila 3 obroka špargli noć pre braka. Očigledno sa dobrim razlogom: špargla je odličan izvor kalijuma, vlakana, vitamina B6, vitamina A i C, tiamina i folne kiseline. Za ovo poslednje se kaže da povećava proizvodnju histamina neophodnog za sposobnost da se doživi orgazam kod oba pola.

Bademi – Još od davnina, na bademe se gledalo kao na simbol plodnosti. Aroma badema je navodno budila strast kod žena- ili su bar tako mislili pesnici i pisci. Naučnici kažu da bademi obezbeđuju velike doze vitamina E, magnezijuma i vlakana. Tako da izgleda ipak ima nečega u mitovima o bademima.

Avokado – Samo posmatrajući oblik avokada, videćete razlog zašto se povezuje sa seksualnošću. Asteci su avokado zvali “drvo testisa”. Plod koji je u paru visio sa drveta ih je asocirao na testise. Katolički sveštenici u Španiji su mislili da je ovo voće toliko nepristojnog izgleda da su ga zabranili. Avokado je bogat folnom kiselinom, vitaminom B6 i kalijumom. Za njih se takođe kaže da poboljšavaju imuni sistem.

Banane – Oblikom je povezanost sa seksualnošću očigledna, ali takođe ćete saznati da su banane pune kalijuma, magnezijuma i B vitamina. Takođe sadrže helatne minerale i enzime za koje se kaže da pojačavaju muški libido.

Bosiljak – Ne samo da čini da jelo bude boljeg ukusa i mirisa, nego takođe ima povoljnih efekata na ljudski organizam. Bosiljak ima fantastičnu aromu za koju se kaže da ima efekat afrodizijaka; veoma stimuliše. Korišćenje bosiljka u sosu za pastu će vam sigurno ubzati puls! Možda ovo objašnjava zašto su Italijani tako romantični!

Čokolada – Čista čokolada, kralj prirodnih afrodizijaka, sadrži mnoštvo jedinjena uključujući anandamid, psihoaktivnu supstancu koja čini da se osećate dobro, i feniletilamin, “ljubavnu hemikaliju” koja otpušta dopamin u moždane centre za zadovoljstvo tokom orgazama. Za tu hemikaliju se veruje da podstiče osećanje uzbuđenja, privlačnosti i euforije. Kakao takođe sadrži triptofan, kjučnu komponentu neurotransmitera serotonina zaduženog za osećaj blagostanja i opuštenosti.

Smokve – Za ovo seksi voće se dugo mislilo da je izazovni stimulans, a za otvorenu smokvu se veruje da podseća na ženski polni organ. Smokve su jedno od najdavnije spomenutog voća. Spominjane su u Bibliji (Adam i Eva su nosili listove smokve da prekriju intimne delove), i zabeležene su kao Kleopatrino omiljeno voće, a antički Grci su ih smatrali svetim i povezivali ih sa ljubavlju i plodnosti.

Beli luk – Jeste da nije prijatnog mirisa, ali bitnije od toga je da je pun alicina, sastojka koji će povećati dotok krvi. Zato pojedite neko jelo ekstra začinjeno belim lukom i bacite se na posao.

Ostrige – su verovatno najviše povezivane kao afrodizijak, i većina ljudi je svesna njihove reputacije. Verovatno se misli da su afrodizijak zbog visokog sadržaja cinka, koji pomaže u proizvodnji sperme i pojačava libido. Sveže ostrige se najbolje služe sa čašom ohlađenog šampanjca kao pravi romatični obrok!

Med – Slatki, lepljivi med je odličan izvor borona, minerala koji pomaže da organizam metaboliše estrogen, ženski seksualni hormon. Studije su pokazale da ovaj mineral takođe povećava nivo testosterona u krvi, hormona odgovornog za seksualnu želju i orgazam kod oba pola. Med sadrži i B vitamine potrebne za testosteron, kao i druge hranjive sastojke, enzime i fitohemikalije.