Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ženske greške u krevetuŽene, budite iskrene: kad vaš seksualni život postane malo dosadan, na videlo izađe mentalna zabeleška svih zahteva koje partner baš ne zadovoljava. Naravno, muškarci prave jednako grešaka u krevetu koliko i mi. Ali kako izreka kaže, za tango je potrebno dvoje. Kako ispada, vrhunski eksperti za seks i veze kažu da i žene same prave dosta grešaka. Evo šta imaju da kažu o 6 najčešćih grešaka koje žene prave u krevetu i šta možete da uradite da dobijete zadovoljstvo koje zaslužujete.

  • Ne inicirate seks sa partnerom

Mnoge od nas brinu o damskom ponašanju. Ne želimo da ispadnemo napadne ili etiketirane kao agresivne. Prema Lesu Perotu, profesoru psihologije na Sijetl Univerzitetu i autoru nove knjige Odličan Seks, neiniciranje seksa je jedna od najčešćih grešaka koje žene prave.

“Većina muškaraca se osećaju kao pokretači i to postavlja neravnotežu skale strasti u vezi” kaže on. Uopšteno, muškarci žele da budu traženi od strane partnerke baš koliko i žene.

Držanje zastarelih ideja o ulogama u seksu takođe sprečava zadovoljstvo u našim seksualnim vezama, kaže Rut Vesthajmer, psihoseksualni terapeut, profesor na Njujork Univerzitetu, i predavač na Jejlu i Prinstonu. “Nekad se mislilo da su žene manje zainteresovane za seksualnu aktivnost a ja to više ne želim da govorim. Mislim da ima žena koje su jednako zainteresovane za seks koliko i muškarci.”

Pokažite svoje interesovanje tako što ćete povremeno preuzeti prvi korak. Vaš partner će to verovatno ceniti, a vi ćete naći novi nivo zadovoljstva u preuzimanju odgovornosti za vaš seksualni doživljaj, Vesthajmerova to preporučuje ženama.

  • Brinete kako izgledate

Razmišljanje o tome kako izgledate tokom seksa sprečava vas da uživate i kvari vam šanse da doživite orgazam.

“Ne razmišljajte o salu na stomaku ili o šminki na vašem licu”, preporučuje Vesthajmerova. “Koncentrišite se na zadovoljstvo radnje. Morate sebi dozvoliti da doživite orgazam.”

“Muškarci žele da se njihove žene opuste u seksualnoj igri, a to nije moguće ako su zabrinute za svoj izgled” kaže Perot.

Helen Fišer, antropolog kulture na Rutgers Univerzitetu i autor nove knjige “Zašto on, zašto ona” kaže da muškarci ne primećuju pola stvari kojima su žene opsednute.

“Neverovatno je šta muškarci ne primećuju ako ste entuzijastični, energični, zainteresovani za njih, i fleksibilnog uma.”

Prema Fišerovoj, postoji evolucijsko objašnjenje za selektivnu “slepoću” koju muškarci pokazuju prema našim fizičkim manama. Muškarci (naravno, nesvesno) traže žene koje su sposobne da rode zdravu decu. Pre dosta miliona godina, muškarci koji su privlačili plodne žene i koji su imali mnogo dece su nastavljali lozu. Oni koji to nisu uspeli izumirali su. Iako danas možda nije potreban, prvobitni mehanizam preživljavanja je i dalje tu.

“Muškarci su mnogo više privučeni ženama koje pokazuju znake zdravlja, mladosti i plodnosti. Radije brinite o nivou energije i entuzijazma da ga zainteresujete, nego o stanju svog struka i kukova”, poručuje Fišerova.

  • Pretpostavljate da je seks usputan za muškarca

Vesthajmerova veruje da svi treba da se oslobodimo staromodnih pojmova, kao npr. da žene nisu seksualne ili da je seks samo seks za muškarce . “Za neke muškarce, seks je vrlo važna radnja. Ne umanjujte važnost toga.”

Istraživanje, kaže Perot, podržava ideju da su i muškarci i žene koji su našli seksualnu intimnost u sklopu posvećene veze zadovoljniji.

“Brojna istraživanja jasno pokazuju da su ljudi koji imaju najkvalitetniji i najčešći seks oni koji su u braku. To govori mnogo o neadekvatnosti usputnog seksa” kaže Perot.

U studiji koju su sproveli Fišerova i njene kolege o studentima koji se upuštaju u jednonoćne avanture, brojka pokazuje da su muškarci jednako ozbiljni po pitanju seksa i veza kao i žene. Zapravo, više od 50% žena i 52% muškaraca koji su se upustili u avanturu, prema Fišerovoj, izjavili su da su se nadali da će na taj način stvoriti dužu vezu. Jedna trećina njih zapravo i jeste. Šta je zaključak?

“Nikad ne pretpostavljajte da muškarci nisu romantični”, kaže Fišerova. “Dve velike greške u našoj kulturi je da žene nisu seksualne i da muškarci nisu romantični (kao žene).”

  • Verujete da je uvek raspoložen za seks

Naravno, većina tinejdžera je spremna u bilo koje vreme kad zatražite, ali to nije istina za muškarce. Pritisci svakodnevnog života- porodica, posao, računi- mogu ubiti libido muškarca. Ovo iznenađuje većinu žena, i često je nedostatak njegovog interesovanja za seks nešto što shvatamo lično.

“To je takvo iznenađenje za žene da jednostavno ne mogu da poveruju” Fišerova objašnjava reakciju mnogih žena na izjavu njihovih partnera da nisu raspoloženi za seks. “Znaju da ni same nisu uvek zainteresovane za seks iako vole svog muškarca. Ali kad otkriju da on ne želi seks, one misle ‘on me ne voli’. Ali to nije istina. On samo ne želi da ima seks.”

  • Ne dajete mu instrukcije

Direktno pričanje o seksu, šta volimo a šta ne može učiniti da se osećamo nelagodno, čak i sa partnerom sa kojim smo već dugo i svakako se osećamo bliskim, kaže Perot. Ali to je jedini način da ostvarimo zadovoljavajuću seksualnu vezu.

“Žena mora preuzeti odgovornost za njen seksualni doživljaj”, kaže Vesthajmerova. “Nijedan muškarac ne može dovesti ženu do orgazma ako ona ne preuzima odgovornost za njen seksualni doživljaj. Čak ni najbolji ljubavnik ne može da zna šta joj treba ako mu ona ne stavi do znanja.”

Dobra vest, prema Fišerovoj, je ta da muškarci veoma žele da zadovolje žene.

“Ako im kažete na način koji ne ubija njihov ego, oni će to ceniti”, kaže Fišerova. Ona savetuje ženama da između pet stvari koje im se sviđaju provuku šta im se ne sviđa, jer on sluša. “Nećete saznati do sledećeg puta kad budete u krevetu sa njim. Ali muškarci slušaju, pogotovo ako ste jasne u tome.”

  • Uznemirite se kad predloži nešto novo

Posle određenog vremena kad je par zajedno, prirodno je da začinite stvari sa malo raznovrsnosti. Samo zato što vaš muškarac želi da proba nešto novo ne znači da je nezadovoljan vama ili vašim seksualnim životom. Uktatko: ne doživljavajte to lično.

Istovremeno, važno je da se ušuškate u svoju sigurnu zonu, kaže Perot.

“Niko nikad ne bi trebalo da se oseća obaveznim da proba nežto što ne želi”, kaže Perot. “Ako vas muškarac pita da probate nešto što je van vaših granica morala, budite jasni da to prelazi granice i objasnite zašto. Ako je to iznenađujući zahtev i od početka ste uznemireni zbog toga, pokušajte da ne prenagljujete. Umesto toga, stavite mu do znanja da vam treba malo vremena da razmislite o tome.”